Esküvők általános menete

Az esküvőszervezés lépései, avagy az esküvői határidőnapló

Az esküvőszervezés nagyon szép és izgalmas, ugyanakkor bonyolult munka. Az esküvő menete egy összetett feladatsor, melynek fontosabb pilléreit megéri figyelembe venni.

Ahhoz, hogy ne tornyozódjanak fölétek a feladatok, segítségetekre lehet egy esküvői határidőnapló (esküvői checklist), mellyel az esküvőszervezés lépései logikusan egymásra épülnek.
Hacsak nem kell sietnetek a szervezéssel, jó, ha tudjátok, nagyjából 12 hónappal az esküvő előtt érdemes már belevágni a munkálatokba, hogy ne kelljen kapkodnotok, és mindent úgy tudjatok megvalósítani, ahogyan azt megálmodtátok. Kövessétek a tanácsainkat, és garantáltan minden kész lesz időben.

12 hónappal az esküvő előtt

Dátum kitűzése
Legalább egy évvel az esküvő előtt tűzzétek ki a dátumot! A tervezett időpont nagyban függ attól, hogy hogyan tudtok az anyakönyvvezetőhöz és a templomhoz igazodni, ha pedig különleges helyszínen vagy szabadtéren szeretnétek tartani az esküvőt, figyeljetek arra, hogy a szabad időpontok hamar elfogynak.

Mindenképpen egyeztessetek az örömszülőkkel, hiszen nagyon fontos, hogy nekik is megfelelő legyen az időpont.

Költségvetés összeállítása

Az első lépés mindig a helyszín kiválasztása, hiszen ez igen nagy részét teszi ki a kiadásoknak. Ehhez össze kell állítani a vendéglistát is, ezért gondoljátok át, hogy kik azok, akiket nem csak a ceremónián, de a lagziban is szívesen látnátok. Vegyétek számításba, hogy a nászút, a ceremóniamester, a zenekar vagy dj, a menyasszony és a vőlegény ruhája, a koszorúslányok ruhája, az ékszerek, a torta, a sütemények, a gyűrűk, a virágok, a kártyák és meghívók, a dekoráció, a fodrász, kozmetikus, a sminkes, a fotós, a videós munkája mind-mind jelentősen befolyásolhatják a tervezett költségvetést. Előfordulhat, hogy különböző szervezési praktikákhoz kell folyamodnotok.

Helyszín kiválasztása
Gondoljátok végig, hogy milyen helyszínen szeretnétek tartani az esküvőt (hagyományos, különleges, vagy extrém), majd foglaljátok le a szertartás és a lagzi helyszínét!
Kérjetek több helyről árajánlatot, és érdeklődjetek arról is, hogy milyen extra szolgáltatásokat vehettek igénybe az adott helyen (szoba az átöltözéshez, projektor, laptop).
Feltétlenül kérdezzetek rá, hogy van-e esetleg játszószobájuk, ahol a gyerekek is jól érezhetik magukat, vagy esetleg esküvői gyermekfelügyelet kapcsán milyen lehetőségeket biztosítanak, illetve elég nagy-e a kert ahhoz, hogy a helyszínen is készíthessetek képeket.

10-11 hónappal az esküvő előtt
Szertartások menetének egyeztetése
Keressétek fel az anyakönyvvezetőt és a papot, majd egyeztessetek arról, hogy hogyan zajlik a szertartás. A házasságkötő teremben lehetőség van arra, hogy egy vers, élőzene, vagy műsor része legyen a szertartásnak, de fontos a dekoráció és a zene kérdését is körbejárni. Kérjetek tanácsot arra vonatkozóan, hogy a többi pár hogyan oldja meg a kérdéses pontokat.

Gyűrű körkép
Beszéljétek meg, hogy mekkora összeget szántok a jegygyűrűkre, és álljatok neki a keresgélésnek.
Érdemes felkeresni akár több ékszerészt is, érdeklődjetek a lehetséges akciókról, kedvezményekről, és arról, hogy mennyi ideig vállalnak garanciát a gyűrűkre.
Arról is döntenetek kell, hogy milyen szín, stílus, és anyag tetszik nektek.
Hatalmas a választék, tájékozódjatok a lehetőségekről.

Zene és fotós kiválasztása
Mindenekelőtt választanotok kell, hogy a dj vagy egy zenekar szimpatikusabb nektek. Nézzétek, hallgassátok meg őket élőben, vagy kérjetek korábbi felvételeket, hogy könnyebben döntsetek.

Ha olyan esküvőn jártok, ahol nagyon tetszik a zene, feltétlenül kérjétek el a szolgáltató elérhetőségeit! Ugyanez vonatkozik a fotós és videós kiválasztására. Manapság már minden komoly esküvői fotósnak van honlapja, ahol meggyőződhettek arról, hogy olyan hangulatú és stílusú képeket készít, ami megegyezik a ti ízlésetekkel. Minden esetben kérjetek árajánlatot, és kérdezzetek rá, hogy valamilyen kedvezményt igénybe vehettek-e a képek megrendelésekor. Mindenkivel fixáljátok le az esküvő időpontját.

Tanúk és koszorúslányok felkérése
Nézzetek utána, hogy milyen feltételei vannak annak, hogy valaki tanú lehessen az esküvőtökön. Hagyomány szerint a testvéreket, keresztszülőket vagy a nagyon közeli barátokat kérik fel tanúnak, a koszorúslányok pedig általában a még nem házas női rokonok, barátok és ismerősök, vagy azoknak a gyermekei.

Ceremóniamester és vőfély kiválasztása
Akármelyiket is választjátok, fontos, hogy az illetőnek saját honlapja legyen, ami referenciákat és videókat is tartalmaz. Tájékozódjatok esküvői fórumokon! Érdemes elolvasnotok más párok tapasztalatait, így hasznos információkhoz juthattok. Minden esetben kérjetek előre árajánlatot, és kérdezzétek meg, hogy milyen egyéb szolgáltatókat ajánlana nektek.

Esküvőszervező megbízása
Ha úgy érzitek, hogy segítségre van szükségetek az esküvőszervezésében, bízzatok meg egy profit a szervezés lépéseinek kézben tartására. Egy jó szakember közvetlen, határozott és remek problémamegoldó készséggel és képességgel rendelkezik. Kérdezzétek meg a barátokat és ismerősöket, hogy kit ajánlanak nektek erre a feladatra.

A ruhák kiválasztása
Első lépésként döntsétek el, hogy kölcsönöztök vagy meg szeretnétek vásárolni a ruhákat.Tájékozódjatok az árakkal kapcsolatban, és határozzátok el, mennyi pénzt szántok a vőlegény és a menyasszony (menyecske) ruhájára.A ruhákhoz természetesen kiegészítők is tartoznak (cipők, ékszerek, fátyol, fehérnemű), ezekről se feledkezzetek meg.Kérjetek időpontot több esküvői ruha szalonba, és mérjétek fel a kínálatot, aztán döntsetek.Ha szükségesnek érzitek a fogyást vagy a testformálást, most érdemes belevágni.

8-9 hónappal az esküvő előtt
A dekoráció és a virágok egyeztetése
A dekoráció elkészítésére megbízhattok egy dekoratőrt, de magatok is kiválaszthatjátok, mi tetszik igazán.Határozzátok meg, hogy mi lesz a fehér mellett az esküvő másik alapszíne, és ügyeljetek rá, hogy minden részlet tökéletesen passzoljon. Ha kizárólag virágokkal dekorálnátok, egyeztessetek a virágossal, és kérjétek ki a tanácsát. Rendeljétek meg a menyasszonyi csokrot és az egyéb kiegészítőket (virágok a koszorúslányok hajába, a vőlegény zsebére, autót díszítő csokor, dobócsokor, köszöntő csokrok). Gondoskodjatok idővel a virágok szállításáról is.

A menü kialakítása
Döntsétek el, hogy hagyományos, különleges, vagy exkluzív menüt szeretnétek az esküvőn. A menü kialakítása során figyeljetek a különleges igényekre, vegetáriánus barátokra, rokonokra.
Ne ragadjatok le a húsoknál és a szokásos fűszereknél, variáljátok az ízeket, ahogy csak lehet.
Állapodjatok meg a helyszínnel az időpontban, amikor végigkóstoljátok az ételsort.
A menühöz hasonlóan a desszert kiválasztása is fontos feladat.
Rendeljetek a kelleténél egy kicsit többet, hogy csomagolni tudjatok a lagzi végén a vendégeknek.

Jegyes oktatás
Ha templomban is esküdtök, ideje elkezdeni a jegyes oktatást. Kérdezzétek meg, hogy milyen gyakran szükséges rajta részt vennetek!

Esküvői forgatókönyv készítése
A sok részlet koordinálásához készítsetek forgatókönyvet. Az esküvőszervezés lépéseit jobban tudjátok így követni, és adhattok belőle egy példányt azoknak is, akik segítenek nektek benne. A feladatokat állítsátok időrendi sorrendbe, és gondoskodjatok róla, hogy a lista mindig up-to-date legyen.

6-7 hónappal az esküvő előtt
Az esküvői jármű kiválasztása
Válasszátok ki, milyen járművel szeretnétek az esküvő helyszínére érkezni.Ha nagyon speciális ötletet szeretnétek megvalósítani, minél előbb intézkedjetek, és foglaljátok le a járművet, nehogy elkéssetek. Amennyiben egész napra bérelnétek autót, vagy több kocsira (motorra, hintóra, limuzinra) is szükségetek van, kérjetek kedvezményt vagy részletfizetést!

Nászút lefoglalása
Most még bőven van időtök nézelődni és válogatni a lehetséges célpontok között, később már lehet, hogy kapkodnotok kell vele.
Válasszatok ki három-négy lehetséges úti célt, és mérlegeljétek, mennyi időre utaznátok el, és mennyi pénzt szántok rá. Autóval, hajóval vagy repülővel utaznátok?
Beszéljétek meg a részleteket!

Meghívók beszerzése
Döntsetek a meghívók színéről, stílusáról és anyagáról!
Többször is egyeztetnetek kell a meghívókat és kártyákat legyártó céggel, és számítsatok rá, hogy körülbelül két hétig tart, mire kézhez kapjátok őket.
Keressétek meg azt a céget, ahol valóban a saját terveitek, kívánságotok szerint készítik el a meghívókat, és nem félnek az egyedi és kreatív ötletek megvalósításától sem.
Több helyen is kérjetek árajánlatot, és érdeklődjetek az esetleges kedvezményekről is.
Ügyeljetek rá, hogy a meghívó, az ültető kártyák és a menükártyák színe és stílusa passzoljon egymáshoz!

Látványelemek, speciális igények
Gondoljátok át, hogy szükségetek van-e a lagzin és a szertartáson tűzijátékra, lézer showra, vagy más különlegességre. Ha jégszobrot, csoki szökőkutat, esetleg galamb vagy pillangóreptetést szeretnétek, keressétek meg azt a szolgáltatót, aki megbízhatónak tűnik, és hajlandó a nagy napon kiszállítani a helyszínre a rendelt szolgáltatást.

Esküvői vendégkönyv
Egy vendégkönyv készítése azért jó ötlet, mert a násznép ebbe írhatja számotokra a jókívánságokat. Számos változatával lehet találkozni. Vásárolhattok egyszerű, letisztult, direkt erre a célra készített könyvet, de nagy divat a színes rajzokkal, tenyérlenyomatokkal, nyomdákkal tarkított falra tehető kép is. Sokan egyszerű fakockákat tesznek ki egy asztalra, amire bármilyen üzenetet ráírhatunk tollal, majd egy egyedi üvegedényben kapnak helyet, ami a pár nappalijának polcáról köszön vissza.

4-5 hónappal az esküvő előtt

Koszorúslányruhák kiválasztása
Válasszátok ki a koszorúslányokkal közösen a ruhák anyagát, színét és formáját, és figyeljetek arra, hogy harmonizáljon a menyasszonyi ruhával és a dekorációval.
Ne ragadjatok le az első lehetőségnél. Mérjétek fel a kínálatot, és ha nem találkoztok a megfelelő darabbal, gondolkodjatok el azon, hogy varrónővel készíttetitek el a ruhákat.
Válasszatok különleges hát vagy vállmegoldást, légies anyagot vagy különleges színt, és készítsetek egyedi fotókat a menyasszonnyal.

Ruhapróba
Menjetek el ruhapróbára, hogy biztosan legyen idő a szükséges alakításokra. Ha diétáztatok vagy tornáztatok az elmúlt hetekben, szükség lehet akár több próbára is, nehogy probléma legyen a ruha méretével az esküvő napján. A vőlegény esetében szintén szükséges lehet az igazítás!

Frizura, smink és köröm kiválasztása
Foglaljatok időpontot a fodrásznál, a kozmetikusnál és a manikűrösnél. Ha bizonytalanok vagytok abban a kérdésben, hogy milyen frizurátok legyen, kérjetek tanácsot a fodrásztól és a ruhaszalon munkatársaitól is. A smink kiválasztása előtt térképezzétek fel, mi az aktuális trend, és mi illik a stílusotokhoz. Jelentkezhettek tanácsadásra is, ma már nem ritka a szalonokban az ilyen szolgáltatás. Az esküvőn számtalan fénykép készül a gyűrűhúzásnál és a házassági anyakönyv aláírásánál, szinte az összes felvételen előtérben lesz a kezetek. Keressetek fel egy manikűröst és válasszátok ki a hozzátok illő körmöket.

Nászajándéklista és menyasszonytánc
Állítsatok össze egy nászajándék listát, hogy hasznos és ne sablonos ajándékokat kapjatok. Bejelölhetitek, hogy melyik üzletekben vásároljon a násznép, de személyesen is adhattok nekik tippeket. Ha leleményesek vagytok, készíthettek egy honlapot is erre a célra, ahol nyomon lehet követni az ötletáradatot. A menyasszonytáncnál a vendégek általában készpénzt dobnak egy kondérba, ám sokan a nászajándék helyett itt adják át a pénzajándékot is. Tisztázzátok a vendégekkel a lehetőségeket és a kéréseket.

Torta és sütemények
A torta kiválasztásánál és rendelésénél ügyeljetek arra, hogy hány vendéget hívtok meg az esküvőre. Az emeletek és színek szabadon variálhatók, akárcsak az ízek. Minden szezonra van egy jellemző trend, de ha más elképzelésetek van, bízzatok meg olyan cukrászt, aki szívesen elkészíti számotokra. Rendeljetek sós és édes süteményeket is egyaránt, ha pedig nem a helyszínen készítik el őket, egyeztessetek a kiszállítás időpontjáról.

2-3 hónappal az esküvő előtt

Meghívók postázása
Ha a vendégek túl messze laknak, nyugodtan postára adhatjátok a meghívókat, ellenkező esetben személyesen szokás átadni őket.
Figyeljetek arra, hogy kit láttok vendégül a vacsorán is. Egy ügyesen szerkesztett kis kártya, melyet a meghívóhoz csatoltok, segíthet a meghívó-probléma megoldásában.
Ügyeljetek a borítékok címzésénél, egyeztessetek mindent a vendéglistával.
A messziről érkező vendégeknek ideje szállást foglalni a környéken,
ehhez pedig szükségetek van arra, hogy tudjátok,
kik tudnak részt venni a nagy napon.

Köszönőajándékok
Rendeljétek meg vagy készítsetek a vendégek számára érdekes és ötletes köszönőajándékokat. Ajándékozhattok hasznos, maradandó dolgot, de adhattok party kellékeket, köszönőkártyákat, egyedi süteményt is. Döntsétek el, hogy kiket szeretnétek megajándékozni, és ez mekkora összeget jelent majd. Számítsatok rá, hogy lesz olyan, akitől akkor is kaptok majd nászajándékot, ha nem hívjátok meg a lagzira.

Ültetésrend
Számozzátok meg az asztalokat, így könnyebben lehet kihelyezni a kártyákat, és a vendégek is egyszerűbben megtalálhatják a helyüket.
Ezt az ültetési rendet célszerű a bejárathoz is kifüggeszteni.Az asztalok rajzai mellé – ami egy egyszerű kör vagy négyzet – mellékeljetek számokat és névsort is ABC rendben.

Ha az esküvőszervezőt vagy a ceremóniamestert kéritek meg, hogy segítsenek a vendégeknek megtalálni a helyüket a vendéglistában, minden egyes vendégnek szerepeljen a teljes neve. Az ültető kártyák kihelyezésével megbízhatjátok a vendéglátóst, vagy akár valamelyik családtagot is.

Zene és fotó részleteinek egyeztetése – Az előzetes egyeztetések alkalmával külön térjetek ki arra, hogy lesz-e nyitótánc, gyertyafény keringő, menyasszonytánc (vagy menyecsketánc), és mi szóljon a vacsora alatt. Ha egy kivetítőn meg szeretnétek mutatni a legszebb pillanataitokat, esetleg gyerekkori fotókat, videókat, vagy a megismerkedésetek történetét, azt most jelezzétek. A fotóssal és a videóssal osszátok meg az elképzeléseiteket, és hívjátok fel a figyelmüket arra, mi az, amit egyáltalán nem szeretnétek viszontlátni az esküvő után a felvételeken.

1 hónappal az esküvő előtt
Egyeztetés a részletekről
Itt az ideje, hogy mindent egyeztessetek a szakemberekkel, szolgáltatókkal és rokonokkal. A helyszínnel mindent véglegesíteni kell (menü, ültetés), ahogyan a virágossal is a csokorral és a dekorációval kapcsolatban. Beszéljétek át a tanúk, koszorúslányok, vőfély vagy ceremóniamester teendőit, és keressétek fel a fodrászt és a kozmetikust a próbasmink és próbahaj elkészítése miatt. Ha festitek a hajatokat, most csináltassátok meg, a színen pedig lehetőleg már ne változtassatok. Mindenki, aki a szervezésben részt vesz, kapjon egy pontos forgatókönyvet, ami a program mellett tartalmazza a legfontosabb telefonszámokat is (nem árt minden vészhelyzetre felkészülni).

2 héttel az esküvő előtt
Utolsó ruhapróba
Ilyenkor már ne diétázzatok, hiszen nagyon nehéz az utolsó napokon alakítani a vőlegény öltönyén, a menyasszonyi- és menyecskeruhán. A cipőt is vegyétek fel párszor, hogy hozzászokjon a lábatok (esetleg gondoljatok váltócipőre is). Ellenőrizzétek, hogy megvan-e minden szükséges kiegészítő (vőlegény cipője, nyakkendő, fehérnemű, ékszer, harisnya, fátyol, tiara, gyűrűk), és ha még eddig nem tettétek meg, menjetek el a gyűrűkért. Ha babonásak vagytok, vagy fontosak számotokra az esküvői szokások, szerezzetek be valami kéket, valami régit, valami újat és valamit, ami kölcsön van.

Csomagolás a nászútra
Csomagoljatok be a nászútra, és tegyétek félre a bőröndöket! Legalább ezzel sem kell később bajlódni. A fényképezőgépet semmiképpen ne hagyjátok ki a listáról, és a biztosításról se feledkezzetek el! Külföldi nászút esetében váltsatok pénzt, és mérjétek le a bőröndök súlyát.

Leány- és legénybúcsú
Készülhettek hagyományos, extrém, exkluzív vagy pikáns témájú leány- vagy legénybúcsúra.

Érdemes átgondolni azt is, hogy kiket szeretnétek meghívni, és mivel nem láthattok bele mindenki pénztárcájába, közösen döntsétek el, hogy mennyi pénzt tudtok rááldozni az estére, így nem érhet senkit kellemetlen meglepetés, amikor fizetésre kerül a sor.

Elutazhattok külföldre, de jó ötlet lehet a wellness, a vadvízi evezés és a meccsnézés/karaoke buli is. Készítsetek egyedi pólókat a hatás kedvéért!

Az utolsó simítások
Szépségápolás
Ügyeljetek rá, hogy a vőlegény az utolsó napokban eljusson fodrászhoz, ti pedig csináltassátok meg a körmötöket az esküvő előtt 1-2 nappal. Készítsétek össze egy helyre a szükséges szépségápolási szereket, és állítsatok össze mentődobozt is. A parfümöt se felejtsétek el, ez az illat mindig az esküvőtöket fogja eszetekbe juttatni!

Szolgáltatók
Ha szükséges, telefonon egyeztessetek a szolgáltatókkal a felmerülő kérdésekről, és ha valamiben nem vagytok biztosak, még most simítsátok el a problémákat. Ha kölcsönzitek a ruhákat, 1-2 nappal az esküvő előtt hozzátok el szalonból. Ne felejtsétek leellenőrizni, hogy nem cseréltek-e el valamit, és minden apróság megvan-e. Senki nem örülne az utolsó napokban annak, ha kapkodnia kellene. Mossátok le az autókat, és ha szemüvegesek vagytok, de kontaktlencsét viselnétek a szertartáson, ellenőrizzétek, hogy elő legyen készítve, akárcsak az örömanyák és örömapák köszöntőajándéka.

Az esküvő napján
Készüljetek arra, hogy nemsokára megérkezik a fodrász és a sminkes, és rövidesen felvehetitek a ruhátokat is. Fussatok végig az esküvői határidőnaplón és az esküvőszervezés lépésein, és meglátjátok, mára már nem maradt több tennivaló. Próbáljatok meg nyugodtak maradni, bármennyire is nehéz.

Kérdésed van? Tedd fel nekem, és válaszolok rá! 🙂